Užitak u domaćoj tjestenini i brašnu

ARTISANA – kada se kvaliteta i
zdravlje nadopunjuju

Artisana je kao brend nastala nakon višegodišnjeg truda i promišljanja o budućnosti opstanka u poljoprivredi. Želja nam je spojiti poljoprivrednu proizvodnju i preradu vlastitih proizvoda u nutritivno bogate finalne proizvode poput raznih vrsta integralnih brašna i tjestenine.

 

Žitarice čine važan dio zdrave prehrane većine ljudi, a upravo su brašno i tjestenina proizvodi od žitarica koji se najčešće koriste. Naš je cilj kupcima ponuditi proizvode koje su proizvedeni od raznih žitarica uzgojenih na našem OPG-u. Cjelovite žitarice se melju na kamenom mlinu u najfinija brašna i grizeve, koja pakiramo za naše kupce ili dalje prerađujemo u razne vrste tjestenina.

 

Tjestenine se proizvode isključivo od raznih vrsta brašna i vode, bez ikakvih dodataka. Oblikuju se kroz brončane kalupe, pa takva tjestenina ima grublju površnu i lakše upija razne umake. Također se sporo suši na temperaturama između 45 i 60 stupnjeva, što omogućava da se u njoj sačuvaju svi hranjivi sastojci.

 

Artisana nastaje 2022.godine kao savršeni spoj tradicionalne i moderne proizvodnje zdrave hrane, kako bi kupcima ponudila samo najbolje proizvode prepoznatljive po kvaliteti i izvornom okusu.

Proces proizvodnje

_

Proces proizvodnje Artisana proizvoda zapravo počinje u polju, sa malom sjemenkom. Na našem OPG-u uzgajamo pir, pšenicu, raž i kukuruz.

U jesen se tlo priprema za sjetvu, te se žitarice siju u pripremljenu zemlju. Početkom ljeta, žitarice se žanju, suše na zraku i skladište za daljnju obradu.

Nakon toga žitarice prolaze kroz selektor, kako bi se iz njih uklonile sve nečistoće.

Pir se najprije ljušti kako bi se uklonila vanjska nejestiva ljuska, a tek potom se čisti u selektoru.

 

Kada kreće novi ciklus proizvodnje, žitarice idu u proces meljave, koji se odvija na posebnom kamenom mlinu. Mlin je izrađen u potpunosti od drva, a kamen koji melje žitarice, čuveni je vulkanski Naxos kamen. Žitarice se sporo melju, čime se brašno ne zagrijava i tako zadržava u sebi sve hranjive sastojke.

U procesu meljave na kamenom mlinom, raznim postupcima i zamjenama sita dobivamo razne proizvode: integralna brašna, polubijela brašna i krupice, odnosno grizeve.

Brašna i grizevi se pakiraju za prodaju u papirnate eko vrećice. Zbog načina proizvodnje, u sebi zadržavaju hranjive sastojke, vitamine i minerale. Posebno su bogati vlaknima koja blagotvorno djeluju na probavni sustav.

Posebna Artisana mješavina od integralnog pirovog griza, rogača, chia sjemenki te mljevenih sjemenki suncokreta i buče, naš je novi proizvod, koji osim mnogih benefita za zdravlje, ima i izvrstan slatkasti okus. Proizveden je bez dodanih šećera, izvor je bjelančevina i dobrih masnoća, te je bogat vlaknima. To je ukusan obrok koji se sprema u svega 5 minuta, pogodan za svakoga, čak i za bebe.

 

Nakon meljave, dio brašna, koristi se za izradu tjestenine. Ono se stavlja u stroj za oblikovanje tijesta, miješa se s vodom i tjestenina se oblikuje kroz brončane kalupe. Time je njezina površina hrapavija u odnosu na klasičnu tjesteninu, i takva tjestenina bolje na sebe veže razne umake. Njezin su okus i tekstura neusporedivi sa komercijalnom tjesteninom.

Tjestenina se potom slaže na rešetkasta kolica i sporo suši u sušari na temperaturama između 45 i 60 stupnjeva od 12 do  14 sati. Takvo sušenje omogućava zadržavanje vrijednih hranjivih sastojaka poput vitamina i minerala.

Nakon sušenja, tjestenina se ručno pakira u vrećice koje se vare odmah nakon punjenja, te dobiva završni prepoznatljiv Artisana kartonski omot.

Naša je tjestenina pravi artizanski proizvod, u toku čije proizvodnje pomno nadziremo svaki korak, kako bismo bili potpuno sigurni kako ćemo kupcima isporučiti vrhunski, 100% domaći i zdrav proizvod.