Brašno
INTEGRALNO BRAŠNO PIRA
Integralno brašno pira ima više proteina a manje kalorija od pšeničnog brašna te je u usporedbi s njim lakše probavljivo. Struktura glutena u piru razlikuje se od pšeničnog glutena, i zbog toga ovo brašno dobro podnose ljudi koji su osjetljivi na gluten iz drugih žitarica. Bogat je izvor ugljikohidrata i dijetalnih vlakana koje blagotvorno djeluju na probavni sustav. Cijelo zrno, uključujući nutritivno bogatu vanjsku opnu, melje se kamenim mlinom bez zagrijavanja brašna, te se time omoguće očuvanje svih vrijednih sastojaka ove drevne žitarice.
Integralno brašno pira manje je elastično od pšeničnog brašna pa se teže mijesi, te se stoga preporuča miješati s polubijelim ili bijelim brašnom. Može se koristiti za izradu svih vrsta tijesta, kruha, kolača, palačinki…
POLUBIJELO BRAŠNO PIRA
Polubijelo brašno pira ima bolje nutritivne karakteristike od bijelog brašn, budući da mljevenjem kamenim mlinom bez zagrijavanja zadržava veći sadržaj hranjivih sastojaka koji potječu iz vanjskog dijela zrna. To se brašno zbog svojih karakteristika najčešće upotrebljava za izradu kruha i peciva, ali zbog drukčije strukture glutena nego kod pšeničnog brašna, ne smije se puno mijesiti, te se preporuča miješanje sa pšeničnim brašnom.
INTEGRALNO BRAŠNO PŠENICE
Integralno brašno pšenice dobiva se mljevenjem cijelog zrna pšenice kamenim mlinom bez zagrijavanja brašna, zbog čega je bogatije vitaminima B skupine i vitaminom E, mineralima, vlaknima i proteinima u odnosu na bijelo brašno.
Preporuča se miješati sa polubijelim ili bijelim brašnom, te se može se koristiti za izradu svih vrsta tijesta, kruha, kolača, palačinki…
POLUBIJELO BRAŠNO PŠENICE
Polubijelo brašno pšenice ima bolje nutritivne karakteristike od bijelog brašna budući da mljevenjem kamenim mlinom bez zagrijavanja, zadržava veći sadržaj hranjivih sastojaka koji potječu iz vanjskog dijela zrna. To se brašno zbog svojih karakteristika najčešće upotrebljava za izradu kruha i peciva.
PŠENIČNO BIJELO BRAŠNO
Pšenično bijelo brašno dobiva se mljevenjem pšenice iz središnjih dijelova pšeničnog zrna, koje uglavnom čine škrob i proteini. Nutritivno je siromašnije u odnosu na tamna brašna, ali posjeduje izvrsne tehnološke osobine kod miješenja, te je sa njime lako izraditi sve vrste kruha, peciva, kolače od dizanog i vučenog tijesta, savijače, palačinke…
INTEGRALNO BRAŠNO RAŽI
Integralno brašno raži dobiva se mljevenjem cijelog zrna raži kamenim mlinom, čime zadržava sve hranjive sastojke. Zbog visokog udjela ugljikohidrata odličan je izvor energije, a prehrambena vlakna produljit će osjećaj sitosti i uravnotežiti probavu.
Sadrži manju količinu glutena zbog čega je raženi kruh gušći i žilaviji nego pšenični, te se kod izrade kruha preporučuje kombinirati ga s drugim vrstama brašna.
INTEGRALNO BRAŠNO KUKURUZA
Integralno brašno kukuruza nastaje mljevenjem kukuruznog zrna na kamenom mlinu, zbog čega se u brašnu zadržavaju kukuruzne klice i mekinje pa samim time i sve nutritivne vrijednosti iz zrna kukuruza.
Bogat je izvor ugljikohidrata te prirodno ne sadrži gluten što ga čini prikladnim za prehranu osoba osjetljivih na glutenske proizvode, a kod izrade kruha preporuča se miješati sa pšeničnim brašnom.
Može se koristiti za pripremu kruha, peciva, tortilja i raznih tradicionalnih jela (zlevanka, bazlamača).
PŠENIČNI GRIZ
Pšenični griz bogat je izvor ugljikohidrata i vlakana što ga čini idealnim jutarnjim obrokom za velike i male, koji osigurava energiju za pravilan početak dana, a uz to izaziva duži osjećaj sitosti.
Najčešće se priprema na (biljnom) mlijeku, a za dodatni užitak dovoljno je dodati sušeno, sjemenke ili orašaste plodove.
Može se također koristi za pripremu ukusnih noklica za juhu ili varivo.
PIROV GRIZ
Pirov griz bogat je izvor ugljikohidrata, proteina i vlakana što ga čini idealnim jutarnjim obrokom za velike i male, koji osigurava energiju za pravilan početak dana, a uz to izaziva duži osjećaj sitosti.
Najčešće se priprema na (biljnom) mlijeku, a za dodatni užitak dovoljno je dodati sušeno, sjemenke ili orašaste plodove.
Može se također koristi za izradu ukusnih noklica za juhu ili varivo.
KUKURUZNI GRIZ - PALENTA
Palenta obiluje ugljikohidratima zbog čega predstavlja dobar izvor energije i može biti jedan od najhranjivijih oblika doručka, a može poslužiti kao odličan prilog raznim glavnim jelima.
Vrlo je blagog okusa koji se može kombinirati sa slatkim ili slanim jelima.